Siirry sisältöön

Jaksaminen ja voimavarat

Tämä kokonaisuus kannustaa tutkiskelemaan seuraavia jaksamiseen ja voimavaroihin liittyviä asioita: 

  • Miten huolehdin itsestäni? 
  • Millaiset asiat kuormittavat minua? 
  • Millaiset asiat auttavat minua jaksamaan arjessani?
  • Mitkä rutiinit auttavat rauhoittumisessa?
  • Nukunko riittävästi?
  • Pidänkö huolta ruokarytmeistä, syönkö terveellisesti?
  • Onko ympärilläni ihminen tai ihmisiä, joilta saan tarvittaessa apua, tukea ja voimaa?
  • Onko elämässäni asioita, joista minun on luovuttava, jotta voisin paremmin?

Kesto

3 tuntia eli 4 oppituntia (á 45 min) 

Tila

Työskentelytilaksi soveltuu tila, jossa on tilaa liikkumiseen ja jossa parit voivat ottaa hiukan etäisyyttä toisiin pareihin niin, että on mahdollista keskittyä keskusteluun. Tilassa on hyvä olla jokaiselle osallistujalle tuoli tai jumppamatto. 

Tarvikkeet

Työpajan toteuttamiseen tarvitaan seuraavia välineitä:

  • kirjoitusvälineet
  • teippiä tai hakaneuloja
  • paperia ja värikyniä
  • musiikkia
  • koristetarroja (ei välttämätön). 

Huomioitavaa

Harjoitteita on mukava tehdä rennoissa vaatteissa ja ilman kenkiä.

1. Omaan kehoon ja mieleen keskittyminen (15 min)

Tavoite

Harjoitteen tavoitteena on rauhallisen ja hyväksyvän tunnelman luominen sekä kiireestä irti päästäminen.  

Harjoitteen kulku

Istutaan (tai maataan) silmät kiinni hämärässä huoneessa niin, että istujilla on jalkaterät tukevasti maassa ja kädet lempeästi sylissä. Ohjaajan ohjeistuksella käydään mielessä kehon osat läpi.  

Ohjaaja pyytää viemään rauhallisesti huomion kehon eri osiin esimerkiksi niin, että hän etenee jaloista kohti päälakea. Hän voi pyytää osallistujia hengittämään nenän kautta omaan tahtiin rauhallisesti suu vähän auki. Kun koko keho on käyty läpi, kiinnitetään huomio eri aisteihin: 

  • Kuunnellaan, mitä tilassa kuuluu.
  • Kuulostellaan, miltä omassa kehossa tuntuu ja miltä omat vaatteet tuntuvat ihoa vasten. 
  • Maistellaan, miltä suussa maistuu.
  • Kuunnellaan omia ajatuksia arvottamatta ja hyväksyen. Hengitetään hyväksyntää sisään ja turhaa hälinää ulos.  

2. Tarina annetusta sanasta (20 min) 

Tavoite 

Harjoitteen tavoitteena on herätellä omaa luovuutta lempeästi. 

Harjoitteen kulku

Istutaan silmät kiinni (tai maataan jumppapatjoilla, jos mahdollista) hämärässä huoneessa. Ohjaaja pyytää muilta yhden sanan ja kertoo sitten tarinan, joka liittyy tähän sanaan. Tarina voi olla tosi tai keksitty. Sitten ohjaaja sanoo yhden sanan, esimerkiksi jäätelö, ja jonkun osallistujan nimen. Nimetty osallistuja kertoo sanasta pienen muiston tai tarinan, joka saa olla totta, mutta sen ei tarvitse olla. Kun hän on lopettanut, hän nimeää toisen osallistujan ja antaa tälle uuden sanan. Jatketaan tähän tapaan, kunnes kaikki ovat kertoneet muiston tai tarinan. 

Huomioitavaa

On tärkeää, että muistot tai pienet tarinat kerrotaan heti edellisen harjoitteen jälkeen, niin että ryhmä on rauhoittunut aloilleen ja että ryhmässä vallitsee omaa kehoa ja muita kunnioittava lempeä tunnelma.  

3. Kuulumis- ja voimavararinki (20 min) 

Harjoitteen kulku 

Jokainen kertoo, mitä itselle kuuluu, millä mielellä on sekä sen, mikä itseä auttaa jaksamaan ja mistä saa voimaa arjessa.  

4. Parihieronta (10 min) 

Tavoite 

Tavoitteena on tuoda kehot läsnäoleviksi kuulumisringin jälkeen ja siten valmistaa tuleviin tehtäviin. 

Huomioitavaa

Ohjaaja kertoo etukäteen, että harjoitteessa on tarkoitus hieroa pareittain hartioita. Ohjaajan on hyvä kysyä, onko ryhmässä joku, joka ei halua, että häntä hierotaan. Jos joku ei halua tulla hierotuksi, ohjaaja voi ohjeistaa osallistujan venyttelemään omassa rauhassaan ja siten pitämään huolta itsestään ja omasta kehostaan. 

Harjoitteen kulku

Ryhmä jaetaan pareihin, ja parit voivat istua haluamallaan tavalla joko niin, että toinen on lattialla ja toinen tuolilla, tai niin, että toinen seisoo ja hieroo tuolilla istuvaa. Ohjaaja antaa pareille viisi minuuttia aikaa hieroa toistensa niska-hartiaseutua. Parit voivat pyytää toisiltaan hierontaa myös kehon muihin kireisiin kohtiin. Ohjaaja voi laittaa taustalle rauhallista musiikkia.  

Tauko 10 min

5. Jaksamisen avaimet (65 min) 

Tavoite 

Tavoitteena on jakaa omaa kokemusmaailmaa ja sen kautta löytää yhteys toisiin ja siten poistaa erillisyyden tunnetta. Tämän on todettu auttavan jaksamista arjessa. Tavoitteena on löytää hyviä jaksamiseen liittyviä käytänteitä ja tuoda niitä näkyviksi ja otettaviksi arkikäyttöön. 

Harjoitteen kulku

Harjoitteessa on kuusi vaihetta. Ensin ryhmässä jaetaan toisille itseään kuormittavia asioita. Jokainen jakaa sen verran kuin itsestä tuntuu mielekkäältä ja turvalliselta. Sen jälkeen puhutaan jaksamista edesauttavista asioista ja jaetaan niitä näyttämöllä. Tavoitteena on, että harjoitteen aikana jokainen saa vähintään yhden oivalluksen tai havainnon, joka edesauttaa omaa jaksamista 

Vaihe 1: Haasteiden pohtiminen (10 min)  

Osallistujat pohtivat 3–4 hengen ryhmissä seuraavia asioita:  

  • Minkälaiset asiat vievät minulta voimia?  
  • Minkälaisia haasteita elämässäni on?  
  • Minkälaiset asiat aiheuttavat minulle stressiä? 

Vaihe 2: Jaksamista edistävien asioiden miettiminen (10 min) 

Osallistujat pohtivat, minkälaiset asiat voisivat auttaa heitä jaksamaan omassa arjessaan. He voivat myös jakaa omat vinkkinsä asioista, joista ovat saaneet itse apua tai voimaa. 

Vaihe 3: Teoksen suunnitteleminen ja valmistaminen (15 min) 

Jokainen pienryhmä suunnittelee teoksen nimeltä Jaksamisen avaimet. Teos voi olla pienoisnäytelmä, runo, laulu, puhe, luento, tanssi, miiminen esitys, patsas, kone, tapahtuma tai näyttely.  

Vaihe 4: Teoksen esittely (10 min)

Jokainen ryhmä esittää teoksensa muille. 

Vaihe 5: Havaintojen purkaminen (10 min) 

Esityksien jälkeen puretaan havaintoja, joita harjoitteen aikana on tehty. Ohjaaja voi kysyä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: 

  • Miltä tuntui esittää?  
  • Miltä tuntui katsoa muiden teoksia? 
  • Mitä havaintoja ryhmäläiset tekivät jaksamisesta?  

Vaihe 6: Oman havainnon kertominen muille (10 min) 

Jokainen kertoo vuorollaan yhden löytämänsä asian tai oivalluksen, jonka hän teki siitä, miten havaittua voisi soveltaa omaan arkeen. 

Huomioitavaa

Ohjaajan on hyvä pitää huolta, että jokainen ryhmässä saa äänensä kuuluviin. On tärkeää tuoda myös esiin se, että jokainen kertoo omista haasteistaan vain sen verran kuin tuntuu itsestä hyvältä.  

Nuoria ulkona. Jaksamisen avaimet -harjoite on mahdollista tehdä myös ulkona. Kuva: Angelika Meusel 

6. Mielikuvamatka (10 min) 

Tavoite

Tavoitteena on luovuuden ruokkiminen ja kosketuksen saaminen omaan kehoon ja mieleen. Jokainen ihminen on luova ja täynnä mielikuvitusta. Harjoite vahvistaa tunnetta oman luovuuden mahdollisuuksista ja voi myös kertoa osallistujille jotain tärkeää omasta itsestä 

Harjoitteen kulku

Osallistujat menevät makaamaan jumppapatjoille selälleen. He voivat myös istua tuolilla jalat tukevasti maassa ja kädet rennosti sylissä.  

Ohjaaja ohjeistaa laittamaan silmät kiinni ja antamaan kehon painua patjaan. Tuolilla istujat tuntevat maan tuen jalkateriensä alla ja tuolin tuen kehonsa alla.  

Jokainen hengittää ainakin viisi mahdollisimman syvää hengitystä. Jokainen voi esimerkiksi laskea mielessään sisäänhengityksellä rauhallisesti viiteen ja uloshengityksellä rauhallisesti seitsemään. Tämä auttaa kehoa rauhoittumaan. 

Ohjaaja aloittaa rauhalliseen tahtiin mielikuvamatkan ohjeistamisen. Ohjaaja voi käyttää omaa mielikuvitustaan vapaasti. Kerronnan aikana on hyvä pitää pieniä taukoja, jotta osallistujille jää aikaa tarkastella omia mielikuviaan, huomioitaan ja kehon tuntemuksiaan. 

Mielikuvamatka voi olla esimerkiksi tällainen: 

Kuvittele, että kävelet joen rannalla. Aurinko paistaa ja kaikki on hyvin.  

Pysähdy ja katso rauhassa jokea ympäröivää maisemaa. Mitä näet?  

Entä mitä kuulet?  

Entä miltä joenrannalla tuoksuu?   

Kuvittele maanpinnan muodot, mahdolliset puiden juuret, mahdollinen multa tai ehkä hiekka. Voit koskettaa ja tunnustella sitä. Minkälainen maasto on kyseessä?  

Jatka rauhassa kulkuasi ja katsele joenrannan kasveja. Minkälaisia ne ovat? Entä miltä ne tuntuvat? Katsele niitä rauhassa ja hengitä syvään.   

Lähdet kohta rauhassa ylittämään jokea. Se on turvallista. Sinun täytyy ottaa kengät pois, ellet ole jo paljain jaloin. Miltä maa tuntuu jalkojesi alla? Entä miltä joen rannassa tuoksuu?  

Lähestyt jokea. Mitä kuulet nyt?  

Entä mitä näet?  

Lähdet nyt ylittämään jokea. Miltä se tuntuu?  

Jatka kulkuasi rauhassa, kunnes tulet vastarannalle ja näet edessäsi vuoren. Minkälainen se on? Katselet vuorta rauhassa. 

Mitä kuulet nyt?  

Entä mitä haistat?  

Lähdet kulkemaan vuorta kohti. Kuljet ja katselet maisemaa.   

Sitten lähdet kiipeämään vuorta ylös. Jatkat kulkuasi kaikessa rauhassa ja katselet jälleen ympäröivää maisemaa.  

Pian huomaat jonkun hahmon. Lähestyt häntä, kunnes kohtaatte.  

Hän sanoo sinulle jotain, ja jäät kuuntelemaan häntä. Sitten hän antaa sinulle lahjan. Otat lahjan vastaan.  Mitä sait?  

Hyvästelet lahjanantajan ja alat palata rauhallisesti takaisin. Kävelet ensin alas vuorelta. Kuljet kohti rantaa.  

Rannalla katsot rauhassa joen toista puolta ja lähdet ylittämään jokea. Mitä näet? Entä mitä kuulet? Miltä ihollasi tuntuu?  

Tulet joen toiselle puolelle ja lähdet kulkemaan joen vartta siihen, mistä lähdit. Katsot maisemaa ja hengität kaikessa rauhassa.  

Vähitellen päästä jokimaisema mielestäsi. Hengittele syvään, venytä kädet pitkiksi pään yläpuolelle ja venytä jalat mahdollisimman suoriksi. Päästä koko keho rennoksi. Toista tämä muutaman kerran. Sitten avaa silmät ja nouse omassa tahdissa ylös. 

Mielikuvamatkan jälkeen osallistujat voivat kertoa ensin lähimpänä olevalle henkilölle ja sitten vapaassa järjestyksessä koko ryhmälle sen, mitä he saivat lahjaksi. Lahjan voi myös maalata paperille, jos siihen on aikaa.

Äänitiedosto: Mielikuvamatka

 

7. Laput selkään (15 min) 

Tavoite

Harjoitteen tavoitteena on antaa voimaa muiden lempeistä huomioista ja uskoa omiin vahvuuksiin.

Harjoitteen kulku

Jokaisen osallistujan selkään laitetaan lappu kiinni teipillä tai hakaneulalla, ja jokainen osallistuja ottaa kynän. Ohjaaja laittaa mukavaa musiikkia soimaan.  

Osallistujat kulkevat tilassa ja käyvät kirjoittamassa toistensa selkään kannustuksia, kauniita asioita ja kehuja. Lappuihin voi liimata myös vetäjän mahdollisesti mukanaan tuomia tarroja. Jokainen käy kirjoittamassa lauseen tai pari jokaisen selkään.  

Lopuksi jokainen saa hetken aikaa lukea oman lappunsa ja kertoa muille, miltä lapun lukeminen tuntui. 

8. Loppurinki (15 min)

Tavoite

Tavoitteena on, että jokainen ryhmäläinen tulee vielä kerran kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Nämä seikat ovat avainasemassa ihmisen jaksamisessa. 

Harjoitteen kulku

Jokainen kertoo, millainen päivä on ollut ja millä mielellä lähtee pois.